Koffie branden, puur vakmanschap

Tom startte koffiebranderij OR vanuit zijn koffie winkel in Aalst in het jaar 2000. Over Specialty Coffee was in België nog maar weinig geweten en ambachtelijk koffie branders waren langzaam aan het verdwijnen.

Niemand had verwacht dat specialty coffee zo’n groot succes zou worden. In het begin leverden we enkel koffie aan gespecialiseerde koffie bars, maar vandaag is uitzonderlijke koffie toegankelijk voor iedereen. We zijn heel erg fier dat we hier met OR een steentje aan hebben kunnen bijdragen.

In 2013 kwam Miguel erbij. Hij is vandaag het hoofd van de branderij en verantwoordelijk voor de kwaliteit van de koffiebranding. Tom en Miguel branden samen op een 22kg en 60kg Probat. Kleinere hoeveelheden branden we op een 1kg Probatino. Stalen van de verse oogst of nieuwe koffies worden altijd eerst getest op een kleinere micro-drum sample roaster van Probat.

Bij OR Coffee branden we nog al onze koffie ambachtelijk. De smaak van een koffieboon wordt bepaald door veel factoren: zijn origine, de hoogte van de boerderij, de manier waarop de koffie verwerkt wordt, enz. Elke koffie vraagt om zijn uniek profiel.

We proberen zo transparant mogelijk te communiceren over onze koffies. Op ons label vermelden we altijd de ideale zetwijze, kleur van de branding en een algemene beschrijving van de smaak. Meestal onderscheiden we twee profielen: koffie voor filter koffie (licht gebrand) of voor espresso (medium gebrand).

Elke koffiebrander heeft zijn eigen visie op koffie. Bij OR werken we enkel met uitzonderlijke arabica specialty koffie en we geloven dat licht gebrande koffies het best de natuurlijke aroma’s van de koffie bes laten zien.